woensdag 22 april 2015

We gaan toch niet op de regering wachten...?

Dag van de Aarde vandaag. En als ik de cijfers uit het nieuws van gisteren mag geloven ( 'slechts 47 procent van de Belgen voelt zich schuldig als ze iets doen wat niet milieuvriendelijk is'), lijken er precies weinig landgenoten daar om te malen. Of wordt er lustig met de vinger naar anderen gewezen ('73 procent van de Belgische consumenten gaat akkoord met de stelling dat merken en bedrijven hun verantwoordelijkheid tegenover het milieu moeten opnemen').

Nochtans kan het zo simpel zijn. Om zélf kleine stapjes te zetten. Al wat je daarvoor nodig hebt is bijvoorbeeld... een goede oude trolley!

Maak kennis met 'Billy' (zie foto). Billy is de trolley die ons iedere week vergezelt naar de markt. Omdat filmpjes zoals deze en deze en deze ons niet koud lieten, hebben we hier ons eigen plastiekverbruik aangepakt.

Sinds enkele maanden gaan we iedere zondagmorgen naar de markt. Gewapend met 'Billy', twee herbruikbare zakken en een voorraad bakjes. Er is een leuk biomarktje waar we o.a. groentjes, fruit en kaas inslaan. Geen plastiek en geen pesticiden. Goed voor onze gezondheid, ons geweten en Moeder Aarde :-) Sneetjes kaas verdwijnen rechtstreeks in de voorraaddoos. Thuis kan het zo op tafel of de frigo in. Handig toch?! En zo werkt het ook met noten, olijven,... Iedere keer een marktkramer ons behulpzaam een zakje wenst aan te smeren, zeggen we luidop: 'Nee dank u, we zijn geen fan van plastiek, er is al afval genoeg.' Ons mini-actje pro bewustwording, hihi...

Ik ben niet vlug trots op mezelf, maar iedere keer ik zonder plastiek van de markt terugkeer overvalt dat blije gevoel me spontaan. Het voelt gewoon goed om te doen! Werkelijk, you must try it out ;-) Je kent ongetwijfeld onderstaande quote van Margaret Mead.

Twijfel niet dat een kleine groep van bewogen, aanhoudende mensen de wereld kan veranderen.  Sterker nog, het is het enige dat die wereld ooit veranderd heeft.

Wel, ik ga helemaal akkoord met het idee dat we onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Het is hoog tijd om in eigen boezem te kijken, de winkelkar een kritische blik toe te werpen, onze blik als consument aan te scherpen en bewuste keuzes te maken.

Denk daarbij aan de regel van de Zorrocirkel (Shawn Achor): richt je eerst op kleine, haalbare doelen voor je je vleugels uitslaat naar grotere doelen. Vier je kleine successen, sla jezelf trots op de schouders en je bent helemaal klaar voor de volgende stap. Iedere stap brengt je dichter bij Moeder Aarde. En er is niks mooier dan dat.

Wat als je nu al eens begon met het drinken van kraantjeswater i.p.v. flessenwater? Of wat als je nu eens begon met extra zorg te dragen voor jezelf? Wat extra oog voor gezonde voeding of me-time? Iedereen die lief en mild is voor zichzelf, wordt uiteindelijk ook liever en milder voor Moeder Aarde. Dat is een persoonlijke stelling van me. Die ik iedere keer ik een flesje Jupiler, blikje Red Bull of McDonald-afval in de gracht zie liggen, bevestig zie. Wie geen zorg draagt voor zijn eigen lijf, kan ook geen zorg dragen voor Moeder Aarde...

Samengevat: een 'Billy' en een beetje 'Zorro', meer hebben we niet nodig om volgend jaar nog enthousiaster de Dag van de Aarde te kunnen vieren! Hup hup!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten